Ons verhaal

Ontstaan

Buiten voetbal was er in Meerle weinig of geen mogelijkheid voor kleuters of kinderen van de lagere school om aan sport te doen. Voor meisjes was er helemaal niets, meisjesvoetbal was toen nog niet aan de orde. Hoogstraten was toen nog wat ver voor ouders om hun kinderen naar een buitenschoolse sportactiviteit te voeren, veel ouders beschikten niet over 2e wagen….

Daarom besloten turnleraar en enkele ouders een turnvereniging op te richten. Doel was om op een recreatieve wijze de kinderen in het dorp, dicht bij huis de mogelijkheid te geven zich sportief bezig te houden. Ook goed aansluitend op de schooluren, om te veel verplaatsingen te vermijden. 
De nieuwe vereniging bleek een schot in de roos. Voor het eerste seizoen (samenlopend met het schooljaar) schreven zich niet minder dan 108 kinderen in als lid van de nieuwe turnvereniging.

Stichtingsdatum: september 1988

Initiatiefnemers: Koen Cornelissen (destijds turnleraar in de Basisschool van Meerle) zocht en vond volgende ouders van kinderen in de school: Rita Vermeer, Jan Fret, Rina Geenen, May Goetschalckx en Marianne Matthijssen.

Naam ’t Zolderke

De sportactiviteiten vonden plaats op de sportzolder van de kleuterschool.
Daarom gaven de kinderen zelf de naam aan voor de turnclub: Turnkring ’t Zolderke.

Werking van de vereniging

In het beginstadium weren er een drietal onderverdelingen.
– Kleuterturnen: gezonde en verantwoorde beweging voor de allerjongsten.
– Recrea-turnen voor de leeftijdsgroep van het 1e tot 3e leerjaar en voor de groep van het 4e tot het 6e leerjaar. In het recreaturnen werden de kinderen op speelse wijze in contact gebracht met diverse sporten: toestelturnen, maar ook initiatie handbal, basket, volley. Kortom omni-sport.

Al snel kwam er een groep Jazz-dans bij voor jongens en meisjes.

Om de meer getalenteerde turners iets meer te bieden en omdat de zolder waarop geturnd werd onvoldoende mogelijkheden bood voor het klassieke toestelturnen, werd gekozen voor tumbling (acrobatische grondoefeningen op een lange mat).

De zolder was net lang genoeg voor de tumbling mat, de aanloop gebeurde vanuit de naastgelegen refter van de kleuterschool. Bestuur en trainer knutselden zelf een degelijk verende houten tumblingvloer in mekaar.Tumbling geraakte een beetje uit de mode en competitiemogelijkheden werden schaars en vergden verre verplaatsingen. Daarom ging de turnkring zich toeleggen op het aan populariteit winnende trampolinespringen. Ondertussen was immers (eindelijk) een gemeentelijke turnzaal gebouwd en, hoewel nog steeds aan de kleine kant voor competitie, kon er met trampoline gewerkt worden.

Stilaan werd de club in deze richting georiënteerd.
De huidige werking omvat 3 groepen: omnisport (recreatief), trampoline voor beginners en een keurgroep voor trampoline.
Met de trampolinespringers neemt de club deel aan de competities van de B.O.T. (Belgische Open Trampoline).